lördag 18 oktober 2014

En svensk grundportfölj eller amerikanska utdelningsaktier?

Har enda sen jag började investera i aktier, för ca 1,5år sen, varit mer dragen och intresserad av amerikanska aktier. För med de stora bolagen med stor internationell spridning och intjäning, tex Coca-Cola, Deere & Co, GE och 3M, blir diversifieringen väldigt bra.

Dessa storbolag har hittills vägt upp en investering gentemot svenska storbolag just för sin utdelning som antingen är kvartalsvis eller månadsvis. De svenska bolagen jag tidigare haft i portföljen, tex Industrivärden, Investor och Handelsbanken, har varit där för att ligga till grund för en billigare belåning.
Men ju längre jag varit utanför marknaden och tänkt på mina framtida investeringar desto mer funderar jag på att bygga upp en portfölj av svenska storbolag och investmentbolag, en svensk grundportfölj.

I denna grundportfölj så tänkte jag att ett gäng fina bolag skulle kunna få ta plats:
Axfood
Castellum
Handelsbanken
H&M
Industrivärden
Investor
Lundbergs
Melker Schörling
Skanska

Viktningen mellan aktierna kommer vara jämn iom att jag har lika stark framtidstro på samtliga bolag..

Den svenska grundportföljen kommer ställas mot en investering i en amerikansk utdelningsportfölj. Det skulle vara trevligt att ha utdelningar varje månad av året, pengarna trillar in utan att man arbetar för det..

Vad skulle kunna ingå i en sådan högst personligt utformad portfölj?
Så här tänkte jag:
3M
AT&T
Canadian National Railway
Colgate-Palmolive
Deere & Co
General Electric
Johnson & Johnson
Procter & Gamble
Coca-Cola
United Parcel Service

Med inslag av:
NorthWest Healthcare Properties
Prospect Capital
Realty Income

Ska fundera och noga tänka över hur jag ska börja min nya portfölj, om det blir den svenska, den amerikanska eller en blandning...

Hur hade ni tänkt/gjort?

Ha det bäst därute /Aktienybörjaren

5 kommentarer:

  1. Skulle välja 10 aktier och satsa på 6 st svenska och 4 st utländska. Fokus Sverige men några stabila amerikanare också. Portföljen får då byggas så att överlappning undviks och kolla gärna morningstar för "timing" av inköp. UPS bra men dyrt tror jag.

    JNJ tex given då bra svenskt alternativ saknas, ifall du inte gillar Elekta. Investmentbolagen givna då sånt saknas i USA (Prospect för hög risk)?

    Och kanske spåna vidare på nästa ekonomiprat?

    SvaraRadera
  2. Just det, glömde säga att jag personligen är skeptisk mot P&G och Colgate, de saknar egna försäljningskanaler. Cola inte lika hotat av egna varumärken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för inputen Gustav...
      Tänkte inte på att de saknar egna kanaler men gillar deras starka varumärken och utdelningshistorik...

      Radera
  3. Tycker det är en bra uppsättning bolag. Om det är dem du vill ha hade jag börjat köpa från båda listor beroende på vilka som verkar billigast/bäst värderat. Låter som du vill göra lite som Besser med sina förutbestämda listor. Köpa bolagen när de är köpvärda och bygga upp portföljen över tid.

    Detta blir lite svar till Gustav men fortfarande relevant.
    BDC:er fungerar ungefär som investmentbolag fast de även investerar i lån och i PSEC:s fall produkter (CLOs) med betydligt mer hävstång (x10). Finns dock andra BDC:er som är betydligt stabilare och säkrare än PSEC, som inte har CLOs. MAIN tex ökade sin utdelning under finanskrisen och ger 7% månadsvis plus extrautdelningar.

    REITS kan det även finnas några som är mer attraktiva. Men O är absolut inget dåligt val vid en bra värdering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska erkänna att jag är dåligt inläst på BDC eller rättare sagt skillnaden på de olika bolagen...
      Men Main Street Capital verkar intressant...

      Radera