måndag 30 december 2013

Sammanfattning av 2013...

Sammanfattning av mitt första riktiga börsår som även har varit ett inlärningsår..

Under våren sålde jag mina då enda aktieinnehav, det var små innehav i Rörvik Timmer och Moberg Pharma vilka såldes med förlust men jag ville starta om från början. Sålde även av mina fonder som bara hade legat på hyllan och samlat damm. Med lite friskt kapital och ny entusiasm gav jag mig in i börs-sm tillsammans med farsgubben samt köpte in mig i mina ögon två av Sveriges bästa verkstadsbolag, ABB och Scania.

Har dock upptäckt under detta år att jag inte har tålamod till att invänta utdelning från svenska börsnoterade bolag som oftast kommer en gång per år. Därför såldes innehaven i ABB och Scania av strax efter utdelningarna med några procents vinst. Upptäckte att amerikanska bolag oftast har kvartalsutdelning vilket passar bättre för min lite otåliga själ.

Under våren och sommaren vändes blicken mot USA och NYSE samt NASDAQ. Där första inköpet gjordes i Prospect Capital, efter att ha fått upp ögonen för aktien i Christoffers investeringsblogg, ytterligare köp gjordes i AT&T samt Coca-Cola. Under sommaren och hösten har det gjorts några fler köp som kan ses i portföljen, bla McDonalds, Wal-Mart(såldes med 10% vinst) och Kinder Morgan.
Det gjordes försök med certifikat BEAR GULD X2 men sålde snabbt för jag insåg att certifikat iaf i nuläget är nåt som jag inte behärskar men kommer att läsa på om och följa i framtiden.

Mina investeringar blir närmsta tiden i stora stabila och utdelande bolag. Nu i början av min investerarkarriär så återinvesteras utdelningarna i AVANZA ZERO så att jag får lite exponering mot Stockholmsbörsen. Siktar för tillfället på att göra 2st inköp under nästa år i nya alternativ fylla på befintliga innehav samt ställa upp i börs-sm igen. Det kommer nog inte bli fler under året då jag väljer att amortera mycket på mina lån samt att jag till sommaren ska ta MC-kort som jag under två år gjort halvhjärtat försök med..

Höll på att glömma säga att inför sista handelsdagen 2013 är min portfölj upp 0.35% i år inkl utdelningar och vinster. Är kraftigt slagen av index men jag måste börja nånstans...

Ha det bäst och gott nytt år /aktienybörjaren

Ps tack för inspirationen att börja blogga, Christoffers investeringsbloggSnåljåpenGustavs aktiebloggLundaluppenÄgamintid

1 kommentar:

  1. Skrev ett inlägg om det tidigare: http://www.tryggframtid.nu/2013/10/jag-kan-ga-minus-i-depan-men-gar-anda.html .

    Vi kan till och med gå minus i depån, men det faktum att vi avsätter en rejäl slant varje månad, blir mer medveten om ekonomi, osv, gör att vi går plus ändå. Lycka till!

    SvaraRadera